Relationele impasse? Bekijk de 10 tips van onze relatietherapheut.

 

 

Hoe verliefd een stel in het begin van een relatie ook is, op den duur wordt bijna iedere relatie op de proef gesteld. Kleine, pietluttige aanleidingen kunnen zich ontwikkelen tot grote problemen.

 

Herkenbaar?
-    Stress op het werk
-    Stress door zorgen over een kind
-    Gedrag van een kind of van kinderen onder elkaar
-    Stress over gezondheid
-    Financiële zorgen
-    Verschil van mening over een vakantiebestemming
-    Verschil van mening over opvoeding (ook bij stiefkinderen)
-    Fusiegezinnen
-    Ergernis, boosheid….. 

 

 

Na jaren van samenleven verandert verliefdheid vaak in gewoonte. Je bent misschien nog lang niet op elkaar uitgekeken, maar het is niet meer zo spannend. Je houdt nog van elkaar, maar…….

 

Vooral als meerdere van bovenstaande voorbeelden je bekend voorkomen, groeit de ergernis gemakkelijk en snel. Wat je normaal zonder probleem accepteerde, wordt ineens onoverkomelijk en maakt je boos. En dat reageer je af op je partner. Je kent elkaars zwakheden en het is erg simpel om juist die zwakheden groter te maken en te gebruiken om je eigen gedrag te rechtvaardigen. Je weet wel dat het niet alleen aan de ander ligt. Een oud gezegde is hier echt belangrijk: ‘Waar twee kijven, hebben twee schuld’.


10 tips om uit een impasse in je relatie te komen
 

1.    Tel tot 10 voor je reageert.
2.    Benoem wat je zelf voelt.

3.    Benoem wat jij ziet bij de ander en wat het met jou doet.
4.    Wacht met reageren tot de boosheid over is.
5.    Geef aan dat je het graag wil oplossen, niet dat je wilt weglopen.
6.    Kijk naar je eigen aandeel in de aanleiding.
7.    Luister naar de ander, vraag om verduidelijking.
8.    Beschuldig niet de ander, praat vanuit jezelf.
9.    Haal geen oude koeien uit de sloot.
10.    Bedenk dat de relatie bij de buren niet altijd beter is, al lijkt het gras daar soms groener.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn de problemen al veel groter en komen jullie er zelf niet meer uit, zoek dan hulp. Ook bij andere omstandigheden die een relatie onder druk kunnen zetten, zoals ziekte, verslaving, seksuele problemen of vreemdgaan kan relatietherapie in veel gevallen uitkomst bieden. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Maar zelfs bij vergaande ruzies en bijna onhoudbare situaties kan een relatietherapeut vaak toch nog een doorbraak teweegbrengen.

 

Een relatietherapeut. Wat doet zo iemand?

 

Een relatietherapeut (relatiecoach) leert partners die elkaar dreigen te verliezen om elkaar opnieuw te waarderen, te inspireren en lief te hebben. De relatiecoach heeft uitgebreide kennis van de communicatieve, therapeutische en vakspecifieke vaardigheden om u en uw partner te helpen elkaar opnieuw te vinden.  

 

Door therapeutische gesprekken te voeren met beide partners tegelijk brengt de relatiecoach samen met u de problemen in kaart. Soms is het nodig om los van elkaar gesprekken te voeren maar dat gaat altijd in overleg en wat besproken wordt komt weer terug in de gezamenlijke sessies.  Er is uitgebreid aandacht voor hechtingsstijlen en -problemen. Soms wordt er gewerkt met oefeningen en opdrachten.

 

Willen jullie weer een levende, gelijkwaardige en liefdevolle relatie? Dan is er werk aan de winkel! 

Vanzelf lossen problemen zich niet op. Ga aan de slag, samen en zo nodig met hulp!

 

Dit artikel is geschreven door Tjitske Bos, ze was tot 2022 relatiecoach bij Het Zeeuwse Scheidingshuis.

"Mijn cliënten in hun kracht zetten, dat is waar ik energie van krijg. Mijn drijfveer is een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere mensen. Na een aantal persoonlijke ervaringen en een periode van leren en doorzetten, richt ik nu mijn aandacht en energie op het helpen van mensen om hun eigen kracht te (her)vinden."

 

 

 

Tjitske Bos - relatiecoach Het Zeeuwse Scheidingshuis

 

 

Het Zeeuwse Scheidingshuis: Alle hulp bij een scheiding op één plek

Naast alle emoties waar je mee te maken krijgt bij een scheiding (uit elkaar gaan) moet je ook veel praktische zaken regelen.  Het Zeeuwse Scheidingshuis is een overkoepelend platform van verschillende specialisten die je hier goed en snel bij kunnen helpen.

 

>> Blogs